Първият проблеми с машина за гласуване в Пловдив вече е факт,

...
Първият проблеми с машина за гласуване в Пловдив вече е факт,
Коментари Харесай

Първи сигнали за проблеми с машините

Първият проблеми с машина за гласоподаване в Пловдив към този момент е реалност, оповестяват локалните медии.

В 58-а секция в ОУ " Димитър Талев " в регион " Южен " устройството е блокирало и сега там гласуването е прекратено, оповестиха очевидци.

Пред класната стая, преобразена в изборна секция, са се били натрупали над 20 души, които не знаят ще се оправи ли машината и по кое време процесът ще тръгне още веднъж.

В още две секции в Пловдив също е имало проблеми, само че те към този момент са отстранени.

Общо 934 машини дойдоха и бяха разпределени в Пловдив и региона. Машините към този момент са доставени до всички изборни секции в града, както и изборните бумаги и материали, съобщи ден по-рано председателят на 16 РИК Спас Шуманов.

Жители на Русе също осведомиха за проблем с машините. Част от тях не били пуснати. Около 7:15 часа станало ясно, че 1/4 от 337-те секционни изборни комисии в града не са се обадили, с цел да потвърдят старта на изборния ден, предава сътрудник на " Нова телевизия ".

Със сигнали за проблеми със софтуера на машините за гласоподаване е почнал изборният ден и в Бургаска област, заяви ръководителят на Районната изборна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев пред Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за две машини, работим по отстраняването на казуса, посочи Хаджиянев.

Централната секция в Полски Тръмбеш има проблем с машината за гласоподаване. В секцията във великотърновския град към този момент минаха на хартиено гласоподаване.

В 114-а секция в Стара Загора изборният ден стартира час по-късно. Причината бе софтуерен проблем на машината. Тя е била настроена да стартира работа чак в 9 ч.

За момента 8 машини за гласоподаване не работят, следва Централната изборна комисия /ЦИК/ да реши по какъв начин да продължи гласуването в тези секции. Това сподели представителят на ЦИК Цветозар Томов пред Българска телеграфна агенция. По думите му това е в границите на предстоящото, тъй като и предходни машинни гласувания сред 0.5 и 1 % от устройствата са създавали някакъв механически проблем.

" В общи линии машините проработиха, само че има местни проблеми ", разяснява Томов. Говорителят на ЦИК към момента няма информация какви тъкмо са дефектите с машините за гласоподаване. Затова следва решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9:30 часа, в случай че се наложи, може и по-рано, с цел да реши по какъв начин ще продължи гласуването на тези места.

Томов уточни, че местата, на които има механически проблеми с машинното гласоподаване, са: РИК 25 - в три секции, във Варна - в 2 секции, в Бургас - в 2 секции, както и в 26-ти РИК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР